Jak tam wasze TSI w zimę?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • granacik
    Ambiente
    • 2009
    • 249

voltar, tu z kolei bym powiedział że zadziwiająco mało.

Dzisiejsza trasa 8 km, średnia prędkość 15 km/h, spalanie 17,2 l w tym postój ok 15 minut pod domem z zapalonym silnikiem w celu ogrzania auta i oskrobania szyb.

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

Zamieszczone przez voltar
      Mój rekord padł w poniedziałek : 20 km w 1.5 godz. Zużycie średnie 11.2 l
      Przebijam! :lol:
      Ja w środę zrobiłem trasę 4,5 km w 2:10 godziny (całkowicie zablokowana Bronowicka i Aleje). Dobiłem ze średnim zużyciem do 48 litrów. alacz
      Normalne średnie na tej trasie (kory, światła, remont na ROK) to około 14 ~ 16 l. W lecie udało mi się zejść do 11,5 l.
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• granacik
        Ambiente
        • 2009
        • 249

SP9XWW, no to mi poprawiłeś humor ;-)

Komentarz

• Psycho Dad
          Rider
          • 2009
          • 629

Hehe ... chciałem zabłysnąć 25l ... ale pocieszę że max jest 49.9L więcej tylko pokazuje 2.0tsi.

To że raz czy dwa auto tyle spali to nie znaczy że ciągnie zawsze tyle samo z baku.
          Mi jeszcze >11L z tankowania nie spalił
          Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• paweł2
            L&K
            • 2010
            • 1405

Powinno sie miezyc tylko po wyjechaniu calego baku wtedy ten pomiar jest w miare dokladny,a nie po 5 czy 15km.
            Powiem tak dawno temu mialem poltka 1.5 87KM gaznik,krowa mol itp,czesto miezylem spalanie i ztego co pamietam nigdy nie przekroczylo 12l nawet w mrozy -20.Po miescie oczywiscie.
            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez granacik
              w tym postój ok 15 minut pod domem z zapalonym silnikiem w celu ogrzania auta i oskrobania szyb.
              no to nie ma co się dziwić, że taka średnia wyszło. Tak jak mówi większość. Sprawdź spalanie jak wypalisz cały bak i wtedy będzie wiadomo czy coś nie tak jest z samochodem
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez mirek_p11
                abstinent napisał/a:
                dla tego nigdy nie kupię benzyny

ale mimo większego spalania mamy bardzo szybko cieplutko w autku a wy nie :szeroki_usmiech
                Dmuchawe wlaczam na szybe i za 2 minuty mam cieplo, wiec nie wiem o czym mowa :|
                Spritmonitor.de

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

dzisiaj rekordowo nisko jak na miejską jazdę - 9,9 trasa ok 15 km w ok 35 minut.

Raz kilka dni temu odpalałem samochód gdy było -10 (zawsze odpalam jak jest więcej, bo w garażu trzymam) i odniosłem wrażenie, że silnik natychmiast chodził równo, czyli nie miał fazy podawania podwójnej dawki paliwa przez pierwsze kilkanaście sekund. Czekam znowu na tak niską temperaturę, aby sprawdzić, czy mi się wydawało :?
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bo masz może to dogrzewanie czy jak tam to się zwie kabiny
                    A ja nie mam, ale nie jest źle. Dzisiaj zamówiłem podgrzewany fotel :P

Komentarz

• lisek1981
                      Drive
                      • 2010
                      • 69

kochani, mnie bedzie ciezko przebic

w poniedzialek, wtedy gdy zaczela sie ta cala zima, w drodze powrotnej z pracy na odcinku 3km, zeszla mi w zasadzie jedna kreska benzyny z licznika (bez parunastu kropel bo wskazowka jakis czas byla na gornej kresce) - szacuje ze jest to ok. 3,5l (bak 55l, kresek kolo 17 = 3l z groszami na kreske).

Warunki jazdy jak w calej Polsce - pol metra na 5 cykli swiatel. Przez caly czas pracowaly wycieraczki, klima, radio, fotele grzaly. Przez 2/3 drogi wskazowka temp. oleju sie nie poruszyla, ale z klimy lecialo cieplo. Wtedy mniej wiecej sprawdzalem srednie spalanie na kompie - 57l/100km.
                      Pozdrawiam
                      Grzesiek

Obecnie śmigam: Skoda Superb II 1.8TSI DSG Platinum
                      Średnie spalanie: | Smarowanie zapewnia

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No to jeżeli chodzi o rekordy to ja miałem 47,8L po przejechaniu odcinka na rysunku. Czas 1h i było to wtedy co takie ulewy były w Wawie.

Komentarz

• bzik13
                          Rider
                          • 2009
                          • 514

Zamieszczone przez Maicroft
                          Zamieszczone przez mirek_p11
                          abstinent napisał/a:
                          dla tego nigdy nie kupię benzyny

ale mimo większego spalania mamy bardzo szybko cieplutko w autku a wy nie :szeroki_usmiech
                          Dmuchawe wlaczam na szybe i za 2 minuty mam cieplo, wiec nie wiem o czym mowa :|
                          mirek_p11, tutaj akurat my właściciele TSI z żeliwnymi blokami silników możemy tylko pozazdrościć właścicielom O2 TDI posiadającymi seryjne i fabryczne dogrzewanie kabiny (i nie mówię o webasto). Poczytaj sobie wątek: O2 dogrzewanie elektryczne
                          Pokuszę się o stwierdzenie że TSI rozgrzewa się podobnie, jeśli nie gorzej, od TDI.
                          Mój liftback scout

Komentarz

• gebek
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1214

Zamieszczone przez bzik13
                            Pokuszę się o stwierdzenie że TSI rozgrzewa się podobnie, jeśli nie gorzej, od TDI.
                            TSI rozgrzewa sie z pewnoscia szybciej od TDI,ale dzieki nagrzewnicy elektrycznej wystepujacej w TDI...lekkie cieplo dmucha do kabiny po 2 minutach.
                            Mialem FSI i wcale tak rozowo z ogrzewaniem nie bylo.
                            A tak przy okazji dodatkowych systemow ogrzewania w dieslach...to Honda ma fajny patent.
                            Goracy gaz w ukladzie klimatyzacji pracujacej w odwrotnym kierunku,ogrzewa a nie schladza nagrzewnice i w ten sposob pasazer ma cieplo.
                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

[OFF TOPIC]

kross12,

Nie, będzie nówka sztuka ze salooooonu
                              W związku z tym mój szerszeń idzie pod młotek, albo go w rozliczeniu oddam, nie wiem jeszcze. A spryskiwaczy szukałem, bo sobie założyłem HIDy. :szeroki_usmiech
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

U mnie już wyczuwalnie cieplejsze powietrze leci po jakiś 3 minutach także nie ma tragedii

Komentarz

• bardzozlymisio
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 208

granacik u mnie normą jest, że jak wleję jakieś niby-lepsze paliwo czy to byla 98/ultimatePB w vectrze czy Ultimate diesel w toyocie czy scoucie to więcej pali. Myślę żu i u Ciebie nie jest to bez znaczenia.

Komentarz

• słoń
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 777

Zamieszczone przez gebek
                                    Zamieszczone przez bzik13
                                    TSI rozgrzewa sie z pewnoscia szybciej od TDI,ale dzieki nagrzewnicy elektrycznej wystepujacej w TDI...lekkie cieplo dmucha do kabiny po 2 minutach.
                                    Mialem FSI i wcale tak rozowo z ogrzewaniem nie bylo.
                                    A tak przy okazji dodatkowych systemow ogrzewania w dieslach...to Honda ma fajny patent.
                                    Goracy gaz w ukladzie klimatyzacji pracujacej w odwrotnym kierunku,ogrzewa a nie schladza nagrzewnice i w ten sposob pasazer ma cieplo.
                                    co do tego szybszego rozgrzewania się TSI to mam wątpliwości. wskażnik temperatury podnosi sie po przejechaniu takiej samej odległości jak dieslem.porównuje do 1,9 tdi

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

na pewno sporo tu zależy od stylu jazdy, terenu
                                      bo jadąc tylko do 2000/2200 tyś obr to diesel też potrzebuje sporo czasu

Komentarz

• voytek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 480
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeszcze co do spalania. Nie ma sensu oceniać spalania jak się jedzie (tak to nazwijmy :wink: ) odcinek kilku km w ciągu 2 godzin na mrozie. Wyniki rzędu 20 i więcej litrów/100 km nie powinny nikogo dziwić.
                                        W poniedziałkowe popołudnie, kiedy to mocno śnieżyło przejechałem około 90 km trasą krakowską (z Warszawy do Grójca i z powrotem). Spalanie wg kompa 8.3 l/100km (biorąc pod uwagę tylko odcinek poza miastem), czyli około 1.5-2 litry więcej niż normalnie, ale biorąc pod uwagę: mróz, jazdę po sypkim śniegu (duże opory toczenia) z prędkością max 60 km/h na przemian na trzecim i czwartym biegu - wynik chyba niezły.
                                        Zobaczymy jak będzie po wyjechaniu całego baku.
                                        Co do nagrzewania - 90 st. cieczy chłodzącej pojawia się po ok. 5 km (temp. na zewnątrz minus 5 st). Fabia 1.4 16V nagrzewała się trochę szybciej.

Komentarz

• SKODAJACK
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 132

Zużyciem według "kresek" z zegara paliwa nie ma się co sugerować - to niedokładny wskaźnik.
                                          U mnie w O2 przez pierwsze 200-250 Km od zatankowania wskazówka ani drgnęła - za to przy 1/4 baku spadała w dól jak szalona.
                                          Komputer też nie jest super-dokładny.
                                          Najlepiej przeliczyć samemu ze zużycia w baku tankując "pod korek",

Komentarz

• mecholl
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1006

Zamieszczone przez abstinent
                                            na pewno sporo tu zależy od stylu jazdy, terenu
                                            bo jadąc tylko do 2000/2200 tyś obr to diesel też potrzebuje sporo czasu
                                            u mnie przy -15 po 6-7 minutach jest dobre 70 stopni na szafie < obroty max 2500 > tylko stosuje jeden paten wyczytany na forum, mam wyłączone ogrzewanie i to na prawdę bardzo przyspiesza nagrzewanie, polecam
                                            Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• gebek
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1214

Zamieszczone przez mecholl
                                              mnie przy -15 po 6-7 minutach jest dobre 70 stopni na szafie < obroty max 2500 > tylko stosuje jeden paten wyczytany na forum, mam wyłączone ogrzewanie i to na prawdę bardzo przyspiesza nagrzewanie, polecam
                                              Twoj silnik rzeczywiscie szybciej sie rozgrzeje,ale ty marzniesz przez ten czas,poniewaz
                                              dodatkowa nagrzewnica elektryczna dziala przy wlaczonej dmuchawie.
                                              Ja mam osobiscie gdzies silnik...wazne jest aby mnie bylo cieplo.
                                              p.s. silnik mozna wymienic,a reumatyzm pozostaje na zawsze :diabelski_usmiech
                                              Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• mecholl
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1006

gebek, spoko przez tą chwilę jakoś daję radę ale ustawiam na full grzanie czterech liter i to dużo rekompensuje
                                                Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 362

Zamieszczone przez loyd
                                                  Mi spalanie wzrosło z 8 do 10 l/100 km (korki, śnieżyce).
                                                  coś tak na oko u mnie też tak wygląda. W lato w małym mieście bez korków pale 8l/100, teraz wychodzi do 10l. W korkach będzie pewnie nieco więcej

Co to zapalania rano po zimnej nocy, to nie widzę problemu. Przy -15C nie ma problemu. No ale co się dziwić nowy samochód.

Komentarz

• t271828
                                                    Elegance
                                                    • 2008
                                                    • 928

Re: Jak tam wasze TSI w zimę?

A u mnie spalanie z ostatniego baku 7l gazu zrobilem przeszlo 500km a jeszcze z 40 bym przejechal. Powody spadku (z 8,5 do 7) sa pewnie dwa: wiecej benzyny idzie (tylko jak to oszacowac?) i jezdze wolniej, bo warunki nie pozwalaja.

Komentarz

Pracuję...